Actiefoto uit de Telefilm Het Hart Van Hadiah Tromp, die op 14 februari 2018 op tv verschijnt.

Jade Olieberg (24) een open-minded jonge dame met een frisse uitstraling. Wat eigenlijk niet strookt met wat ze over zichzelf zegt; een verlegen type met een afwachtende houding.

In 2016 is Jade afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie (ATKA), waar ze ontzettend trots en blij mee is.
Ze speelde al in het theater en films voordat ze haar diploma behaalde heeft aan de ATKA.

Ze speelde bijvoorbeeld de hoofdrol in het liefdesverhaal “Zomer” van regisseur Colette Bothof en in ‘Hoe Overleef Ik Mezelf’ van Nicole van Kilsdonk.

Hoewel Jade is afgestudeerd als actrice, heeft ze al ­van jongs af aan affiniteit gehad met de taal. In eerste instantie gedichten, die ze op latere leeftijd verruild heeft voor monologen en liedjes schijven, ­gericht op het toneel.
Combinatie van acteren en schrijven bevalt haar op dit moment wel, maar hoe zij zich uiteindelijk verder ontwikkelt, blijft nog een open spannende weg.

Al vanaf jongs af aan heeft ze een passie voor dans. Haar eerste lessen in Schiedam leidde haar naar de junioren vooropleiding van Codarts en daardoor is ze bij Noes Fiolet terecht gekomen. De danslessen bij Noes heeft ze als prettig ervaren. Vooral de strenge, stevige, maar heldere aanpak van Noes heeft haar gebracht waar zij nu is. De woorden van Noes: “je denkt te veel, gewoon doen!!” zijn haar bijgebleven. Maar het belangrijkste advies was misschien wel dat ze verder moest kijken dan dans, dat ze op het podium hoorde maar dat ze zich vrij moest voelen te ontdekken waar haar passie echt ligt.

Via een dansrol in een film is ze in de filmwereld terechtgekomen. Ze heeft zowel in speelfilm als op het toneel gespeeld. Ook heeft ze op de televisie enkele rollen gespeeld zoals Sara in Penoza en Feline in Dokter Deen III.

Bij de vraag hoe ze haar toekomst ziet, dan wil ze acteren en toneel schrijven blijven doen. Ook haar dansachtergrond heeft haar in het acteren goed ondersteund en heeft dit haar fysiek voordeel gegeven.

Vooralsnog zit ze nu in een familievoorstelling van theatergroep Kwatta en toert ze door heel Nederland: ” De familie van Nielie barst van liefde”. In juni is ze te vinden op het Oerol festival op Terschelling in een stuk van Orkater, een Amsterdams theatergezelschap.

Noes Fiolet blijft ook Jade Olieberg volgen, want ook hij is super trots op zijn oud leerling.

Capelle a/d IJssel, december 2017

Dirk Latul

Update 14-01-2020:

Een enge maar sexy wereld. Zo omschrijft hoofdrolspeelster Jade Olieberg Ares, de eerste Nederlandse Netflix Original. Een psychologische horrorserie die wel eens haar definitieve doorbraak zou kunnen betekenen. Lees verder bij de Telegraaf

Pin It on Pinterest