Marjorie Oron

Ik heb weleens van Pilates gehoord, maar ik had er geen flauw idee van wat het precies inhield. Totdat ik samen met Noes Fiolet, Marjorie Oron interviewde. Mijn conclusie is: Pilates is meer dan een fitness oefening, het is de sleutel tot een gezonder levensstijl door bewuste bewegingen.

De 51-jarige Marjorie Oron, oud-leerlinge van Noes, is de eerste erkende Pilates trainer in de pure Pilates methode in de Benelux. Zij heeft in feite deze methode in de Benelux geïntroduceerd.  Pilates is een methode die in Amerika is ontwikkeld. Volgens Marjorie is Pilates een oefenmethode voor het hele lichaam. Ook wordt volgens haar in deze methode gewerkt aan het vinden van de ultieme balans tussen je geest en je lichaam en de samenhang tussen kracht, souplesse en controle.

Noes kan zich nog herinneren dat Marjorie als 12-jarig meisje voor het eerst op de balletschool van Ans Kalkman aan de Beukelsdijk in Rotterdam verscheen. Noes Fiolet gaf daar les in klassiek ballet en jazz. Het eerste wat Noes opviel bij Marjorie, waren haar lange armen.  Marjorie voelde zich in deze eerste les niet op haar gemak, ook omdat ze onwetend te laat kwam. Noes zag gelijk al dat Marjorie getalenteerd was en Marjorie ging ook mee toen Noes samen met zijn partner een eigen school opende, de “N7 Jazz Centre”. Noes heeft haar gestimuleerd om de vooropleiding van de dansacademie, de huidige Codarts hogeschool, te doen. Dus, naast haar Havo-opleiding deed ze ook deze vooropleiding.  Na de Havo, die ze met succes heeft afgerond, volgde ze de Hbo-opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Ook deze Hbo-opleiding heeft ze met succes afgerond.

Daarna danste ze bij het modern/jazz gezelschap “Djazzex”.  Na 4 jaar bij “Djazzex” gedanst te hebben, ging ze bij het klassieke gezelschap “Dance Theatre of Harlem” in New York dansen. Door verkeerde belasting van haar enkels kreeg ze een chronische achillespeesblessure. Door een arts kreeg ze als therapie de pilatesmethode voorgeschreven. Dit was haar eerste kennismaking met Pilates. Hier werd haar geleerd om haar benen beter te placeren en dus haar enkels te ontlasten.

Omdat de klachten maar bleven en dit alleen maar door rust kon genezen, besloot ze er een jaar tussen uit te gaan en ging ze terug naar Nederland. Zij kon bij het voor haar zo bekende gezelschap Djazzex als balletmeester/repetitor aan het werk. Tijdens deze periode bij “Djazzex” probeerde ze haar ervaring met de Pilates methode over te brengen, zodat de dansers minder blessures zouden oplopen.


Marjorie Oron in actie

Ze vond dat ze zich meer moest specialiseren in de Pilates methode en ging daarom terug naar Amerika om zich in deze methode verder te verdiepen. Terug in Nederland heeft ze In 1994 een studio aan de Keizerstraat in Scheveningen geopend en inmiddels heeft ze ook een 2de studio in Rotterdam. Ook verzorgt ze Pilates trainingen op verschillende plaatsten in Europa en Azië.

Pilates is volgens de goeroes van deze methode een innovatief en veilig systeem om je geest en lichaam in balans te brengen, gebruik makend van een vloermat of verschillende toestellen. De principes van Joseph Pilates zijn verder ontwikkeld. De oefenmethode maakt het mogelijk om een verzwakt lichaam te transformeren naar een lichaam met kracht en souplesse, een lichaam in harmonie. De Pilates oefeningen zijn veilig en verantwoord en zorgen dat je lichaam gezond blijft.

Voor meer informatie over Pilates kun je terecht op internet; www.pilates.nl

Marjorie heeft zich in al die jaren super ontwikkeld. Begonnen bij Noes als een verlegen 12-jarig meisje met te lange armen, is ze een vrouw van de wereld geworden. Mrs. Pilates Europa.

Dirk Latul

Pin It on Pinterest