Breakdance, a way of life….!?

Capelle a/d IJssel, 23 juli 2015.

Vandaag heb ik een interview met Eserdjan Ibraim, beter bekend in de breakdance wereld als Little King. Little King gaat vanaf september 2015, elke zaterdag lesgeven in Breakdance bij Noes Fiolet Studio’s.

Little King is in Mönchengladbach (Duitsland) geboren. Zijn ouders waren uit Macedonië, lang voordat Little King het levenslicht ziet, naar Duitsland geëmigreerd. Op 2-jarige leeftijd was hij samen met zijn ouders naar Nederland vertrokken. Ze zijn gelijk in Capelle aan de IJssel gaan wonen. Hier heeft Little King zijn vmbo-opleiding sport, dienst en veiligheid afgerond. Zoals velen, die het breakdance beoefenen, heeft ook Little King zijn passie voor dit vak op straat verkregen. Op 8-jarige leeftijd was zijn eerste kennismaking met breakdance in gymzaal de Octopus in Capelle a/d IJssel. Hij zag daar een groep oudere jongeren (funky Deligz) breakdancen, of zoals hij het destijds noemde, acrobatische trucjes doen. Ton Steenvoorden zag in Little King een talent. Little King was zo door breaking geraakt dat hij stiekem (geholpen door Ton) via de achterdeur de Noes Fiolet Studio’s binnen is geslopen om af en toe een lesje van hem te volgen. Behalve de lessen van Ton volgde Little King ook lessen bij Paulo Nunez in Rotterdam.  Paulo Nunez een legendarische breakdancer en de allereerste wereldkampioen breakdance van Nederland. Een andere bekende breaker Rabbani heeft hem verder begeleid en inspiratie gegeven om in dit vak te groeien.

Little King is inmiddels Nederlands kampioen bij de breakdance organisatie “Spin-off”. Zijn doel is om, naast het doceren van breakdance, Nederlands kampioen te worden bij de welbekende battlewedstrijd “Red Bull BC-one”. Hij heeft al eerder meegedaan aan deze battle en is bij de top 16 van Nederland terecht gekomen.

Gefascineerd en nieuwsgierig geworden door het gesprek met Little King ben ik gaan googelen op internet. Ik wilde gewoon wat meer weten over breakdance. In mijn speurtocht op het internet zijn mij 3 dingen bijgebleven, (1) het ontstaan van de breakdance, (2) de battle en (3) hoe breakdance zich onderscheidt van andere dansvormen. Over deze 3 items zal ik een tipje van de sluier oplichten, zonder aanspraak te maken een kenner te zijn op dit gebied.

Breakdance is eind jaren 70 in de zwarte en Puerto Ricaanse achterstandswijken van New York ontstaan. Dj’s gebruikten in die tijd draaitafels en een mixer om zo de break van een nummer eindeloos door te draaien. Zo is de naam break van breakdance ontstaan. Breakdance is een dansstijl die ook bekend staat als breaking of b-boying. De dansvorm heeft veel verschillende soorten bewegingen, ingedeeld in top rock (staand dansen), footwork (bewegen vanuit de hurken), powermoves (vergt veel kracht van het bovenlichaam) en freezes (stilstaande poses).

Battlen is één van de belangrijkste aspecten van break. Bij een battle dansen 2 of meer dansers tegen elkaar om te bewijzen wie de beste is. Tijdens een battle is er een jury die bepaalt wie de winnaar is. Er zijn verschillende soorten battles van 1 tegen 1 (1on1), 3 tegen 3 (3on3) tot veel tegen veel (crewbattle). Dit is maar een selectie van de vele verschillende battles.

Bij breakdance draait het om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. Hier onderscheidt break zich van andere dansvormen. De techniek die bij break wordt aangeleerd is de basis. Na de basis werkt de danser deze uit naar zijn eigen talent/lichamelijke mogelijkheden. De breakdance-lessen zijn meer op het individu gericht en gaan er van uit om van je eigen fysieke kwaliteiten en vaardigheden gebruik te maken. Terwijl de conventionele klassieke/moderne danstechnieken uitgaan van techniek die iedereen moet aanleren, om een uniformiteit te krijgen.

 

Inmiddels is Little King zo’n persoonlijkheid geworden en heeft hij zijn strepen verdiend zodat hij met break kan rondreizen in de wereld. Ook wordt hij steeds uitgenodigd om bij de top 16 van het Redbull BC-one te battlen!

Ook nieuwsgierig en/of gefascineerd geraakt, kom dan langs. Little King geeft vanaf september 2015 elke zaterdag breakdance les. Ik kom in ieder geval kijken.

Dirk Latul

Pin It on Pinterest